zaterdag 26 november 2011

Review: Variations - Hundreds - 2011

Hundreds - Variations - 2011
Het eerder op dit blog besproken album "Hundreds" van het gelijknamige broer/zus duo Philipp en Eva Milner heeft een bijzonder vervolg gekregen. Niet zelden verschijnen er remixes van eerder uitgebrachte songs maar de aanpak voor "Variations" is hiermee (gelukkig) niet te vergelijken. Het succes van "Hundreds" viert de band met 10 bewerkingen/interpretaties van songs op het eerdere debuutalbum door bevriende bands en labelgenoten Bodi Bill en Einar Stray en acts als Get Well Soon, Small Panthers en Sheahan Drive. Het resultaat is ronduit verrassend te noemen.

Opener "I Love My Harbour", door Small Panthers is zo mogelijk nog "dromiger" als het origineel en ik ben zeer verrast. Het is namelijk gewoon een prachtige uitvoering! Meer "pop", op een smaakvolle manier.

Het akoestisch startende "Fighter" is vrijwel onherkenbaar en geheel "eigen" gemaakt door Rue Royale. En met succes want ook deze uitvoering doet op zijn manier niet onder voor het origineel. En dat is knap wanneer je muziek van iemand anders speelt.

Het van origine Eurythmics achtige "Song for a Sailor" is zo mogelijk nog onherkenbaarder geworden. De versie door Monta is een slepende, in het tweede deel met zwaar overstuurde gitaarklanken doorspekte, hometaped uitvoering.

Het door Sheanan Drive uitgevoerde "Wait For My Racoon" laat zelfs de originele zanglijn volledig los. Helaas, zou ik zeggen. De Hundreds uitvoering is in geen velden of wegen meer te bekennen. Dat kun je natuurlijk ook als positief opvatten, maar naar mening is dat hier niet het geval.

De Hundreds single en zesde track op dit album "Happy Virus" kreeg een behandeling door Phon.o. Hier is de stem van Eva voor het eerst weer te bewonderen. De remix blijft vrolijk, zoals het origineel, met xylofoon doordrongen klanken die behoorlijk op de voorgrond treden. Een geslaagd resultaat.

"Grab The Sunset" door Styrofoam neemt als basis de elektronische benadering van Hundreds zelf maar maakt er een soort clubmix van die tot mijn verbazing toch spannend blijft tot het einde.

De Noorse Einar Stray neemt "Little Heart" voor zijn rekening en maakt er een kwetsbare, sfeervolle bewerking van zonder ver van het origineel af te wijken.

Op "let's Write The Streets" hoor je voor het eerst de stem van Eva samen met een mannelijke stem in de uitvoering van Get Well Soon die de muziek van broer en zus Milner goed heeft begrepen. De sfeer van het origineel keert in deze versie terug maar toch met een "twist" die het allemaal interessant houdt.

"Solace", voor mij het hoogtepunt op "Hundreds", is de afsluiter van "Variations". Touchy Mob maakt er een behoorlijk experimentele versie van die voor mij de sfeer van het origineel helaas teniet doet. Vooral de sterk ritmische benadering laat niets over van het originele refrein. Halverwege raak ik mijn aandacht kwijt. De tot 8 minuten gerekte versie is voor mij de enige teleurstelling op dit album.

Tijdens het beluisteren van "Variations" grijp ik regelmatig terug naar de originele "Hundreds" en ervaar ik opnieuw de kwaliteit van dit debuutalbum.

Voor iedereen die "Hundreds" warm heeft onthaald biedt "Variations" een zeer geslaagde toegift.

Het album komt 5 december uit onder het Sinnbus label.

Eric Krull

Geen opmerkingen:

Een reactie posten