zaterdag 24 april 2010

Review: Echo Mountain - K's Choice - 2010

Na zeven jaar van stilte rondom K's Choice komen broer en zus Bettens met "Echo Mountain". Een dubbel-cd met in totaal 14 songs. De eerste cd bevat het meer up-tempo werk, overigens zonder ooit heftig te worden als in vroegere jaren, de tweede de meer ingetogen en melancholieke songs.
Er is eigenlijk niets veranderd aan de K's Choice formule, waarschijnlijk tot veler vreugde. Is er dan geen verschil met vorige albums? Tijdens het beluisteren van "Echo Mountain" heb ik geen moment het gevoel dat de band ietwat geforceerd probeert de eigen sound ten koste van alles in stand te houden. Dit resulteert af en toe in songs die je niet meteen als K's Choice zou bestempelen ware het niet dat ze gezongen worden door Sarah Bettens. En Sarah klinkt beter dan ooit zoals In het briljante "When I Lay Beside You" dat afgezien van het overbodige handengeklap een bijna perfecte popsong is met een prachtige tweestemmige zanglijn. Ook de titletrack heeft een sterke melodielijn. Broer en zus bewijzen dat ze het songwriten nog steeds beheersen. Ook "Come Live The Life" ligt lekker in het gehoor en op "I Will Carry You" rockt het weer even als vanouds.

De tweede Cd bevat meer akoestisch werk. "These Are The Thoughts", "16", Killing Dragons" en "America" zijn stuk voor stuk prima "luisterliedjes", in positieve zin, voor in de avonduren. Eigenlijk zit er geen enkele tegenvaller tussen. De zang is onmiskenbaar Sarah Bettens zoals je haar gewend bent. De begeleiding en backvocals van Gert maken het tot K's Choice. Eigenlijk mis ik maar 1 onderdeel op dit album, een echter single-kraker zoals "Addict", "Believe" of "Everything For Free" op eerdere albums. "Come Live The Life" voldoet niet echt aan die omschrijving. De vraag is echter of ze aan het begin van de opnames van "Echo Mountain" ooit de intentie hebben gehad om met dergelijk materiaal voor de dag te komen. Ik denk het niet. Daarvoor in de plaats krijg je een zeer evenwichtig album dat als geheel staat als een huis. Geschreven door inmiddels doorgewinterde artiesten die ook in 2010 weer uitstekende popmuziek produceren.

Eric Krull

1 opmerking:

  1. Ik denk inderdaad niet dat ze "not an addict" in gedachten hadden toen ze aan dit album begonnen. Het is misschien wat minder charts gericht maar muzikaal gezien daarom veel interessanter. 4 sterren...

    Hans

    BeantwoordenVerwijderen