zondag 11 juli 2010

Review: Backlash - Bad English - 1991

"Time Stood Still" van het album "Backlash" is zo'n nummer dat regelmatig voorbij komt op alle classic-rock zenders en programma's als "arbeidsvitaminen". Een melodieuze pop-rock song met de onmiskenbare stem van John Waite was eigenlijk altijd een potentiƫle hit in de jaren 70 toen hij nog deel uitmaakte van "The Baby's". "Isn't It Time", "Everytime I Think Of You" en "Piece Of The Action" zijn daar bekende voorbeelden van. De oprichting van "Bad English", een mix van bandleden van The Baby's en Journey, leek dan ook veelbelovend. Het eerste album zonder titel bracht vooral in Amerika veel succes met o.a. de single "When I See You Smile", een nummer 1 hit. Het album klinkt in mijn oren erg Amerikaans alsof de platenmaatschappij helemaal voorbij gaat aan de Europese markt. Vreemd, want John Waite's single succes van enkele jaren daarvoor : "Missing You" werd ook in Europa een hit.

Met "Backlash" borduurde men voort op het succes van de voorganger. Het grote verschil ligt echter in de kwaliteit van de songs op "Backlash".  De nummers blijven makkelijker hangen, de melodieĆ«n zijn pakkender. De singles "Time Stood Still", en "Straight To The Heart", maar ook "Savage Blue" en "So This Is Eden zijn uitstekende rock-pop songs. "The Time Alone With You" is zo'n album track waarbij je je afvraagt waarom dit geen grote hit is geweest. Deze rock-ballad heeft alles in zich wat je verwacht van dit genre. Waite's stem komt volledig tot zijn recht in dit soort nummers. Op "Rebel Say A Prayer" kun je prima mee schreeuwen, evenals "Pray For Rain". "Make Love Last" is de mindere van de ballads op "Backlash" maar is nog steeds aangenaam. Bad English was een kort leven beschoren. Bij het uitkomen van "Backlash" was de band al ter ziele.

Als je dit album kunt waarderen luister dan ook eens naar de track "Union Jack" van het gelijknamige album uit 1979 van "The Baby's". Het venijn in Waite's zang in dit nummer had wellicht prima gepast in een verdere ontwikkeling van Bad English op een derde album.

Link: John Waite Website

Eric Krull

1 opmerking:

  1. Ja!!!! eindelijk iemand die het met me eens is!!! The time alone with you had een grote hit kunnen worden. Geweldig nummer op dat album. Maar Time stood still is ook prachtig. Jammer inderdaad dat er nooit een derde album van is gekomen.

    Jacky

    BeantwoordenVerwijderen