Artikel: Platenlabel Delerium

Carry Munter schreef voor "Smilin' Ears Magazine" uitgave nr. 3 - April 2000 een artikel over het platenlabel "Delerium":

Het Engelse Delerium label wordt sinds kort in Nederland gedistribueerd door Clear Spot, die het heeft overgenomen van Sonic Rendezvous. Dat dit progressieve label hier goed op zijn plaats is lijkt logisch, gezien het aanbod van Clear Spot op het gebied van progressieve muziek. Delerium heeft in de negen jaar dat het bestaat zo'n 75 releases op de markt gebracht. Door het uitbrengen van uiteenlopende muziekstijlen blijkt men van alle markten thuis te zijn, en dat heeft geleid tot een zekere stabiliteit. Delerium's best verkopende band is zonder twijfel Porcupine Tree, waarover al eerder in Smilin' Ears (#5 van 1999) een uitgebreid artikel heeft gestaan van de hand van Charles Beterams. Ook verscheen er al eerder in Smilin' Ears een artikel over John Fallon en The Steppes (door Wiebren Rijkeboer in #3 van 1999). Zelf schreef ik recensies over CD's van Electric Orange, John Fallon, Moom, On Trail, Breitband, Saddar Bazaar, Mandragora en Suicidal Flowers.

Een aantal andere bands wil ik ook nog even de revue laten passeren en ik begin daarmee met Kava Kava, een groep die na hun ijzersterke debuut CD "You Can Live Here" (1995) het muzikale roer totaal omgooide van progressieve pop - met invloeden uit funk, heavy metal, space rock, trance en freakbeat - naar pure dance. Dit alles is goed te horen op de EP "Freedom" , die in 1997 verscheen.

De band Treatment maakt neo-psychedelische muziek, waarbij je je het ene moment in een vreemde, chaotische trip waant om vervolgens midden in een western terecht te komen. Ook krijg je soms het idee dat je naar een nummer van The Sensational Alex Harvey Band luistert. Met de CD "Cipher Caput" brengt Treatment je dus regelmatig op het verkeerde been en neemt je mee op de door hun gecreƫerde illusie uit 1993.

Praise Space Electric maakt, zoals de naam al doet vermoeden, space rock. De band combineert dit met jazz, funk en psychedelische rock en het resultaat mag er zijn. Vooral in de instrumentale nummers "Movement" en "Forward In Every Direction" van de CD "Mushroom Jazz" (1997) komt die combinatie optimaal tot zijn recht. Maar ook in het openingsnummer van deze CD, getiteld "Inbetween Times", dat een dromerige sfeer uitademt en je mee voert op een reis door het universum.

Na het uiteenvallen van de space rock groep Ship Of Fools is de band Nine Invisibles ontstaan, die een mix van trance, techno, world music, de ep-dub en space rock maakt, met hier en daar ook nog gothic invloeden. De titel van hun CD, "Pureheadspace" (1996), geeft precies weer wat er met je gebeurt als je deze CD met 'n koptelefoon op beluistert, de volumeknop een tandje hoger zet dan normaal en je laat meesleuren door de trip die de band je bijna 72 minuten lang laat beleven.

De CD "Frontiers And New Technologies" van de band Vex, gemaakt in 1997, laat duidelijk horen welke invloed bands als The Fall, New Order en Echo and the Bunnymen op deze groep hebben gehad. Gericht op de toekomst slaat Vex een brug tussen stevige powerpop en new wave.

Andere bands die hun materiaal op Delerium uitbrengen zijn o.a. The Aardvarks, Nick Riff, Sons Of Selina, Psychomuzak, Morrigan, Omnia Opera, Zuvuya, Nukli, Kryptasthesie en JefTarlton.

Veel van deze bands staan op de drie verzamel CD's die het label tot nu toe heeft uitgebracht:
"A Psychedelic Psauna", "Fun With Mushrooms" en "Piek & Mix". Er is nog een vierde verzamel CD in omloop met de titel "No Compromize", maar Delerium is hierop maar met drie bands vertegenwoordigd. "No Compromize" is een CD die uitgebracht is ten bate van de actie 'Campaign For Free Education', waaraan o.a. bands als Suede, New Model Army, Revolutionary Dub Warriors, Zion Train, Cud, The Wedding Present hun medewerking hebben verleend.

Andere artikelen van Carry:
Inca Rock

© Carry Munter 2010 - het is niet toegestaan om de inhoud van dit artikel zonder toestemming van de auteur te reproduceren.