woensdag 3 november 2010

Review: Detta Har Hänt - Gösta Berlings Saga - 2009

“Detta Har Hänt” is de tweede CD van de Zweedse band Gösta Berlings Saga uit Stockholm en de opvolger van hun sterke debuut CD “Tid Är Ljud” uit 2006.
Gösta Berlings Saga speelt R.I.O. (Rock In Opposition), dat vroeger gewoon als luister muziek te boek stond, oftewel hele technische muziek van geschoolde muzikanten en dat is in hun spel te horen ook.
De nummers op de CD gaan over de welvaart staat, industrialisatie en liefde. De basis van de nummers lag in hun eigen studio (Pelikaan), waar ze live opgenomen werden en daarna met overdubs en toevoeging van instrumenten, zoals mellotron, minimoog en pomp orgel opgekrikt zijn, om de sound van de band een extra dimensie mee te geven.
De CD bevat 8 ijzersterke nummers, waarvan “Kontrast” het openingsnummer is, dat een up-tempo heeft en de nodige tempowisselingen kent. Dan volgt “Sorterargatan”, dat met rustige maar onheilspellende duistere tonen begint en langzaam wordt het tempo opgevoerd, om vervolgens tot een climax te komen.
“Svenska Hjärtan” heet het volgende stuk en dit is een rustig nummer, dat met een vrij eentonig ritme begint en dat tot het einde toe weet vast te houden. Het nummer erna, “Fem Trappar”, begint met een zeer eentonig, maar experimenteel  synthesizer geluid, dat onderbroken wordt door een sterke drumpartij, waarna de rest van de band invalt en er een lekker symfonisch stuk muziek van maakt, waar de nodige tempowisselingen in zitten. Ook “Nattskift” begint rustig, maar gaat langzaam over in een steeds sneller tempo, om vervolgens op het hoogtepunt weer terug te zakken naar  het rustige tempo, waar het mee begon. Daarna volgt nog het bijna 11 minuten durende schitterende “Bergslagen”, waarin de band een fantastische combinatie weet te maken van diverse rock stijlen en hier en daar erg experimenteel klinkt.
“Innilegur?” is een perfect stukje akoestisch gitaar, waar tegen het eind de synthesizer aan toe is gevoegd, om het een extra dimensie mee te geven. Als laatste hoor je “Västerbron 05.30” een 11 ½ minuut durend progressief rock nummer, dat me vanaf de allereerste tonen weet te pakken met een ritme, dat bijna het hele nummer hetzelfde blijft, maar tussendoor onderbroken wordt door enkele uitstapjes van de gitarist, die daarin zijn kunnen etaleert.

“Detta Har Hänt” is een geweldige CD, die je absoluut niet mag missen en als je net als ik de mogelijkheid nog eens hebt om de band live aan het werk te zien, vergeet er dan niet heen te gaan, want deze band is live misschien nog wel beter dan in de studio.

Transubstans Records

Carry Munter


Geen opmerkingen:

Een reactie posten